Tävlingskalender

Håll koll på förbundsevenemang & klubbtävlingar

Skapa evenemang

Här kan du lägga till din klubbs tävling.

Tävlingskalender

Håll koll på evenemang & klubbtävlingar här.

Sommarläsning: Förbundsläkare Sofia Göthe

Sommaren lider mot sitt slut och så även sommarläsningen med personerna som på ett eller annat sätt utgör det svenska landslaget i thaiboxning.

Under den sista veckan med intervjuer så får vi bland annat möta förbundsläkaren Sofia Göthe som är en person med många strängar på sin lyra. På mästerskapsdebuten i Bangkok 2019 så blev det ett fullspäckat mästerskap där hon i princip arbetade från det att klockan ringde på morgonen till det att hon gick och la sig efter några timmars sömn. Doktor Göthes kompetens gör att atleterna kan känna sig lugna när hon är på plats.

Västkusten.

Vem är du?
Sofia Göthe, 39 år från Göteborg.

Vilken roll har du i landslaget?
Förbundsläkare.

Vilken kompetens och vilka egenskaper kräver din roll?
Jag är specialist i Allmänmedicin i botten och snart även dubbelspecialiserad inom Smärtmedicin. Utöver det är jag ackrediterad idrottsläkare och sitter med i SB&Ks medicinska råd. Jag har nytta av samtliga dessa kompetenser i rollen som förbundsläkare lite beroende på om vi är ute på mästerskap eller jobbar med förbundsarbete mellan mästerskapen. När vi väl är ute på mästerskap har jag nytta av min breda medicinska kompetens eftersom jag hanterar allt mellan hjärnskakning och skavsår. Det är viktigt att ha bra koll på truppen och snabbt adressera allt medicinskt trassel så att alla kan prestera med bästa möjliga förutsättningar. Det är också viktigt med skinn på näsan, ibland behöver jag fatta svåra beslut som inte alltid är populära.

Samling och medicinsk genomgång med landslaget.

Beskriv din dag på ett mästerskap:
Jag har nära kontakt med Lena som är team manager och vi brukar gå igenom vilka som har match den dagen. Jag stämmer gärna av med dem på morgonen för att höra om någon behöver något, resten av dagen är jag i regel på arenan. Jag försöker se så många av matcherna som möjligt, om någon skadar sig är det en stor fördel att själv ha sett vad som hände och snabbt kunna agera för att minimera skadornas konsekvenser. Jag försöker i första hand lösa problemen själv men i vissa fall får vi ibland skicka de aktiva till sjukhus om de t.ex. behöver röntgas eller gipsas. Syr gör jag i regel själv. På kvällen går jag rond bland de som gått match och ser att alla är ok, ffa om någon råkat ut för knock, skada eller dylikt. De som ska gå match igen nästa dag försöker jag hjälpa så att de ska må så bra som möjligt trots diverse blessyrer.

Deltog på konferens under VM 2019.

Vad är det roligaste med att vara förbundsläkare?
Jag älskar att få jobba med de aktiva och försöka bidra till att optimera förutsättningarna för att de ska lyckas när det gäller.

Vilket mästerskap har du varit mest nöjd med och varför?
Jag har hittills varit med på ett VM (Bangkok) och ett EM (Minsk) och jag tycker båda gick bra ur min synvinkel. Det är grymt kul att vara iväg på mästerskap! Om jag ska välja får jag säga Bangkok, det var mitt första mästerskap och jag fick jobba hårt men det gick bra och var riktigt roligt.

Vilket är ditt mest udda minne från ett mästerskap?
Det får nog bli ”pinne i näsan”-situationen från SM. Bisarr situation med daglig masstestning men alla samarbetade oerhört väl och det hela rullade på förhållandevis smidigt. Vi får hoppas att smittskyddet låter oss slippa den punkten nästa SM.

Doktorskatter.

Vad anser du vara det viktigaste för att nå landslagsnivå?
Målmedvetenhet, beslutsamhet och disciplin.

Vad kan en elitidrottare göra för att förebygga skador och dylikt vid träning och tävling?
Att se till att ha koll på sin nutrition, äta riktig mat och undvika onödiga kosttillskott eftersom de sällan behövs och kan vara kontaminerade med dopingklassade ämnen. Det är också viktigt med återhämtningsperioder där man tillfälligt sänker träningsdosen avsevärt för att kroppen ska återhämta sig så man inte hamnar i överträningssyndrom. Det är extra viktigt i vår sport eftersom vi inte har säsonger som många andra idrotter som på så sätt får en naturlig periodisering. 

Vilken är den vanligaste skadan vid mästerskap?
Efter Bangkok skulle jag vilja säga diarré eftersom totalt 19 pers blev magsjuka, men i regel är det nog sårskador och hjärnskakning.

Korrelerade dina förväntningar överens med din upplevelse av ditt första mästerskap?
Bortsett från att Bangkok blev kräk- och diarré-mästerskapet galore så tycker jag nog att det var ungefär som jag trodde.

Vilken tycker du är den viktigaste egenskapen hos en fighter?
Jag tror att det är otroligt viktigt att man har passion för idrotten, då kommer glädjen, disciplinen och uthålligheten lite mer gratis.

Viktigt att ha roligt på jobbet också.

Vilken är den mest udda skada/upplevelse du sett vid ett mästerskap?
Det var nog Nicholas Bryant sårskada i Minsk. Ett mäktigt jättesår genom hela ögonbrynet hela vägen in till benet utan att det blödde i stort sett alls. Mycket märkligt.

Hur många medaljer tror du att vi tar om VM arrangeras i år?
Svårt att sia om eftersom hela världen varit on hold i snart 18 månader så det är svårt att veta hur motståndet ser ut och alla nationer kommer sannolikt inte kunna ställa upp även om det blir VM eftersom vaccinationsprogrammet kommit olika långt i olika länder. Dock vet jag att vi har ett starkt lag i år med hungriga fighters som längtar till den internationella arenan så jag tror nog vi kan bärga ett bra antal.

Fler inlägg

SMTF - månadsrapport mars 2024

Nu finns SMTF:s rapport för mars tillgänglig.…

SMTF - månadsrapport februari 2024

Nu finns SMTF:s rapport för februari tillgänglig.…

SMTF guldstipendium 2023

Sedan 2016 delar SMTF ut guldstipendium för…

Kommande events

Date

Color

April

No Events

May

04may12:4820:48Helsingborg MuaythaitävlingHelsingborg

June

No Events

Detta är SMTF

Svenska Muaythaiförbundets styrelse är vald av medlemmarna och arbetar för att organisera och främja sporten och tillgodose sina medlemmars intressen.

SMTF är anslutna till det internationella förbundet IFMA (International Federation of Muaythai Associations) som består av 130 medlemsländer fördelat på samtliga kontinenter. IFMA tilldelades fullt erkännande av IOC (International Olypmic Committee) under 2020 efter att ha varit delvis erkända sedan 2016 (mer information finns här).

Därmed tilldelades muaythai en plats vid The World Games som arrangeras var fjärde år. På grund av covid-19 har TWG flyttats fram från 2021 till 2022 då det arrangeras i Birmingham, USA.

Under 2021 beslutade EOK (Europeiska Olympiska Kommittéen) att muaythai utgör en av sporterna vid European Games 2023.

Läs mer

Nyheter från SMTF

SMTF - månadsrapport februari 2024

Nu finns SMTF:s rapport för februari tillgänglig. Månadsrapport februari 2024…

SMTF förbundsstämma 2024 - årsmöteshandlingar

Tidpunkt: Lördag 20 april kl 10:00, fullmaktsgranskning sker kl 09:30-09:55.…

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse 2024

Valberedningen lämnar härmed sitt förslag till förbundsstyrelse för SMTF inför…

Kontakta oss

info@muaythai.se

Adress

Ölandsgatan 42, 3 tr
116 63 Stockholm