Svenska muaythaiförbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i två steg. Därutöver finns steg 3 som riktar sig till föreningar som har för avsikt att satsa på SM och internationella tävlingar. Den sista stegutbildningen kräver ett personligt engagemang och en personlig ansökan måste göras där uttagning sker av utbildningsrådet.
Steg 1 – Tränarutbildning på grundnivå/nybörjare
Målgrupp:
Nya föreningar i Sverige som har en vilja att utveckla sin muaythai i den riktning förbundet anser är grundläggande muaythai. I mån av plats även för de föreningar som haft verksamhet under en längre tid, men som har ett utbildningsbehov av nya ledare.
Syfte:
Att lära ut grunderna till framgångsrik muaythai samt att ge klubbarna en bra grund att stå på när det gäller att lära ut teknik. Även att starta en breddsatsning för att ge nya föreningar verktyg för att i framtiden vara med och hävda sig på exempelvis SM.
Innehåll:
- Grundläggande tekniker samt kortare information om vad förbundet står och verkar för
- 3 stycken teknikpass som kräver utrustning (handskar, benskydd, tandskydd m.m.)
Steg 2 Tränarutbildning på fortsättnings- och tävlingsnivå
Förkrav: Steg 1-utbildning alt. flera års erfarenhet som tränare och coach. Utbildningen tar vid där steg 1 slutade.
Syfte/mål:
Kursen är avsedd för tränare som ska matcha elever och ge ökade kunskaper inom muaythai samt att komma igång och fortsätta att utveckla tävlingsverksamhet. Kursen ger fördjupade kunskaper om hur man förbereder sig för tävling, regelförståelse (vad får man göra och inte göra, vad som ger poäng osv.) samt information från läkare ur ett säkerhetsperspektiv.
Innehåll:
- Kontroll (stance, balans, rörelse, förflyttning, träffsäkerhet)
- Finter och kombinationer
- Försvar och anfall (gardering, block och försvar, kontra, tempoväxling)
- Taktik (vad är viktigt att veta när man möter olika stilar)
- Sparring med olika teman
- Förberedelser inför match och träningsupplägg
- Regeltolkning, hjärnskakning och behandling samt vätskebantning och akut skadebehandling
Utöver dessa utbildningar rekommenderar förbundet RF/Sisu:s och SB&K:s utbildningar. De har en bred katalog av olika utbildningar för både tränare, ledare och föreningsverksamhet och många utbildningar kan genomföras digitalt.