Tävlingskalender

Håll koll på förbundsevenemang & klubbtävlingar

Skapa evenemang

Här kan du lägga till din klubbs tävling.

Tävlingskalender

Håll koll på evenemang & klubbtävlingar här.

Årsmöte IFMA 2013 i Bangkok, Thailand

IFMA 2013 Bangkok

Under torsdagen12 september 2013 avhölls IFMA´s årliga federationsmöte, i Bangkok. Med drygt 70 länder närvarande, var det en välbesökt och välorganiserad tillställning.

Några stora överraskningar fanns inte men några är väl värda att omnämna.

Som tidigare rapporteras har IFMA har under det gångna året lyckats genom SportAccord att  ta sig ett steg närmare full IOC godkännande, som skulle leda till att Muaythai skulle bli en olympisk gren. Och detta har fått IFMA att öka tempot, och överraskande redan nu den första oktober 2013 så kommer den formella ansökan om full IOC godkännande att lämnas in till IOC. En del av de kvarvarande hindren skall åtgärdas under resan. Redan under årsmötet avhjälpes ett, nämligen öka fördelningen av kvinnor i Executive Board, sedan Brasilien och Rumäniens respektive kvinnliga federationsordföranden valdes in.

Det är med stor förväntan vi alla håller koll på hur det fortsatta arbetet kommer att gå.

 

En annan sak som inte var någon överraskning, men ändå kommer att få en stor inverkan på alla nationella förbund, var att årsmötet för andra gången i rad, och därmed fastställande, antog förslaget till nya stadgar. Bland annat kommer de nya stadgarna att mer tydligt styra upp regelverket kring vad muaythai innebär. Det innebär också en skärpning av det kulturella och historiska arvet av idrotten och kampformen muaythai.

Skärpningen innebär också att IFMA tydligare kommer att stärka sitt inflytande på hur de nationella förbunden bedriver sin verksamheter, att de lever upp till begreppet muaythai. Bland annat införs genom WMC ett nytt certifieringssystem, IGLA, som inom några år skall innebära att endast certifierade klubbar och instruktörer, ger elever behörighet att ställa upp i av IFMA och WMC mästerskap. Med dessa förändringar knyts även banden starkare med kungadömet Thailand, som numera också blir en drivande part i framtiden för muaythai.

 

Rent praktiskt, kommer en del nationella förändringar behöva ske, både i organisation och i stadgar, en uppgift som Svenska Muythai Förbundets styrelse omgående kommer att få börja arbeta med.

 

En tydlig markering från IFMA var, att förbund som inte vill eller klarar att leva upp till de nya reglerna, kommer att bli rannsakade av IFMA och i allvarligare fall förlora medlemskapet i IFMA.

 

En märkbar förändring som redan börjat gälla, är att begreppet Muaythai numera skall skrivas samman, och inte anges som Muay Thai. Detta eftersom det inom Sportaccord och IOC inte tillåts att en sport eller idrott innehåller ett lands namn. Och eftersom det sammanskrivna begreppet muaythai inte utgör ett landsnamn, har IFMA valt att ändra detta omgående. Det kommer även vara lämpligt att på nationellt plan ändra detta successivt i förbund och föreningar.

 

Mer information från årsmötets handlingar kommer att läggas ut på hemsidan successivt senare.

 

// Daniel Norrgård , Förbundsordförande

Svenska Muaythai Förbundet

Fler inlägg

SMTF - månadsrapport mars 2024

Nu finns SMTF:s rapport för mars tillgänglig.…

SMTF - månadsrapport februari 2024

Nu finns SMTF:s rapport för februari tillgänglig.…

SMTF guldstipendium 2023

Sedan 2016 delar SMTF ut guldstipendium för…

Kommande events

Date

Color

April

No Events

May

04may12:4820:48Helsingborg MuaythaitävlingHelsingborg

June

No Events

Detta är SMTF

Svenska Muaythaiförbundets styrelse är vald av medlemmarna och arbetar för att organisera och främja sporten och tillgodose sina medlemmars intressen.

SMTF är anslutna till det internationella förbundet IFMA (International Federation of Muaythai Associations) som består av 130 medlemsländer fördelat på samtliga kontinenter. IFMA tilldelades fullt erkännande av IOC (International Olypmic Committee) under 2020 efter att ha varit delvis erkända sedan 2016 (mer information finns här).

Därmed tilldelades muaythai en plats vid The World Games som arrangeras var fjärde år. På grund av covid-19 har TWG flyttats fram från 2021 till 2022 då det arrangeras i Birmingham, USA.

Under 2021 beslutade EOK (Europeiska Olympiska Kommittéen) att muaythai utgör en av sporterna vid European Games 2023.

Läs mer

Nyheter från SMTF

SMTF - månadsrapport februari 2024

Nu finns SMTF:s rapport för februari tillgänglig. Månadsrapport februari 2024…

SMTF förbundsstämma 2024 - årsmöteshandlingar

Tidpunkt: Lördag 20 april kl 10:00, fullmaktsgranskning sker kl 09:30-09:55.…

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse 2024

Valberedningen lämnar härmed sitt förslag till förbundsstyrelse för SMTF inför…

Kontakta oss

info@muaythai.se

Adress

Ölandsgatan 42, 3 tr
116 63 Stockholm