Hej,
jag tänkte berätta lite om min åsikt angående klagomål på domare.

Alla som deltar i tävlingar vill att domsluten ska vara rättvisa och återspegla matchen. Detta gäller såväl tävlande som coacher och domare. Visst blir det fel ibland, men så har de som klagar ofta också en felaktig bild av vad som egentligen hände under matchen. Jag har vid ett fåtal gånger hört en coach säga att ”vi egentligen inte skulle vunnit denna match för den andre var bättre”. Detta är inte så vanligt, desto vanligare är iställetnhögljudda klagomål på en jämn eller en tråkig match utan rena träffar som döms åt fel håll. Det är tyvärr så att en tråkig match med dålig teknik i domarnas ögon är rätt tråkig att döma, varpå man lätt tappar fokus. Detta tar aldrig någon hänsyn till. Klagomålen handlar tyvärr ofta om D- och C-klass som inte har någon som helst betydelse vad gäller ranking eller pengar.
Ibland vinner man en match som man inte vann och ibland förlorar man en match som man egentligen vann. Detta får man acceptera och statistiskt kommer detta också att jämna ut sig över tiden. Jag har ett råd till samtliga tränare i Sverige; Lär ut fartfylld muaythai! Tråkig muaythai lockar ingen publik och utan publik så kommer vår sport avstanna. Vad jag vill säga är att med bra teknisk muaythai så kommer även domsluten att bli mindre felaktiga. Sedan så måste vi vara ärliga och säga att alla passar helt enkelt inte som domare. Det spelar ingen roll hur många kurser man går eller matcher man får kritik för. Har man inte den rätta känslan för att döma, så kommer man aldrig att bli bra.
Fotboll är en internationell sport med ett regelverk som de flesta känner till. När det är VM så träffas domarna en vecka före och stämmer av hur man ska bedöma olika situationer. Detta kan tyckas onödigt då det är samma regler världen över. Men det finns skillnader i hur man bedömer olika tacklingar och filmningar i olika delar av världen och därför behövs det uppdateringar och samsyn på dessa internationella regler. Jag anser att detta är något som vi bör ta efter och även göra i Sverige för muaythai. På dessa möten skulle man kunna ta med sig olika klipp om situationer för att sprida och utbyta erfarenheter.
Ett av våra problem är att alla inte kan regelverket för hur man bedömer poäng i Sverige. Ofta hör man ”i Thailand så…”, men nu bor vi inte i Thailand och i Thailand finns egentligen ingen amatör muaythai, så redan där haltar jämförelsen. Alla måste inse att vi har ett regelverk som tagit det bästa från Pro- och IFMA reglerna. Detta för att skapa en intressant muaythai som är attraktiv för både publik och utövare. Med fler utövare får vi fler matchtillfällen och de klubbar som förvaltar denna utveckling bör få bättre ekonomi.
Muaythai kallas för ”sporten med 8 vapen” detta innebär att för att göra poäng så måste man träffa motståndaren med något av dessa 8 vapen. Kast och brottning ger inga poäng, då detta inte ingår bland de 8 vapnen. När man däremot går till professionella matcher i Thailand kan ett kast i en jämn match vara helt avgörande. Vissa tror att ett kast är mycket värt, men så är det tyvärr inte. Till er som inte håller med så ber jag er leta fram en film på en boxare som ligger under i 5e ronden som går in för att kasta sin motståndare för att på så sätt ta hem matchen. Eller nej, leta inte, för ni kommer inte hitta en. Alla som ligger under jagar en nedslagning för att vända matchen till sin favör. En boxare som lyckas vända matchen och känner att han gjort tillräckligt kommer sannolikt att försöka kasta sin motståndare i det senare skedet för att visa kontroll samt att han är den tekniskt bättre boxaren.
Det står i regelverket att man ska använda muaythaitekniker för att göra poäng. Vissa tror att bara man träffar får man poäng, men så är det inte: Med rätt muaythaiteknik har man alltid kroppstyngd och höften invriden mot målet. Man ska inte missförstå muaythai och tro att det är en stående variant av MMA. K1 kallas den fria varianten av stående fighting och den vinnande tekniken där är som alla vet i grunden muaythai.
Var ärlig mot dig själv och dina elever, skyll inte förlusten på något ni kunde gjort annorlunda.

Vad vi ska ta med oss av detta? Lär er eller era elever grundläggande och teknisk muaythai så kommer också domsluten att bli bättre.

Domaransvarig
Fredrik Johnson