En nyl del i svensk muaythai är att vi numera arrangerar diplomtävlingar för thaiboxare i åldern 12–17 år.
Här berättar domaren Aleksandar Krulj, som också är mentor för diplom-muaythai, lite närmare om den. Här fins även en lista över diplomutbildade domare.


diplom 600
I diplom-muaythai förekommer inga sparkar mot huvudet, och ingen vinnare utses. Målet är att de båda tävlande ska utveckla sin tekniska nivå, utan att lägga kraft bakom teknikerna.

För att främja sporten som vi alla älskar är det viktigt att utveckla våra ungdomar i Sverige som tränar muaythai, och ett av momenten är att få tävla. Skillnaden är dock att boxarna inte tävlar mot varandra utan mot sig själva och för sin egen utveckling. Målet är att utvecklas som thaiboxare, lära sig hantera sporten både genom att ta mer poäng och att utveckla sin stil för att våra thaiboxare i Sverige ska ha en bättre och tydligare stil i framtiden, både på hemmaplan och internationellt.

Som ringdomare är man ansvarig att se till att matchen genomförs på rätt sätt. Ens yttersta ansvar är att genom en bra kontakt med thaiboxarna se till att de visar prov på alla moment som vi har inom muaythai. Det finns dock vissa tekniker som pga skaderisk är förbjudna i diplom-muaythai så som exempelvis spark mot huvudet. En annan väldigt viktig sak som ringdomaren måste se till är att det får inte förekomma någon kraft mot någon del av kroppen, det är teknik vi ska utveckla och inte styrka!

Sist men inte minst är rätt inställning oerhört viktigt. Och då menar vi rätt inställning hos alla inblandade. För att vi ska kunna ha diplom-muaythai i Sverige är det viktigt att alla är införstådda med varför vi har detta. Coacherna måste lära ut på rätt sätt och förklara för sina thaiboxare vad tävlingsformen går ut på, ringdomaren måste vara införstådd med det ansvaret som han/hon har i ringen, arrangören måste också förstå vad diplom-muaythai går ut på och föräldrarna ska aldrig behöva oroa sig för att deras barn ska tävla. Med rätt inställning är vi fullt övertygade att vi kommer utveckla många duktiga thaiboxare i Sverige.

Aleksandar Krulj
Mentor för diplom-muaythaiRegelverk för diplom-muaythai

Poängkort för diplom-muaythai för domare 1, domare 2 och domare 3 (högerklicka>välja ”spara som”, om länk ej fungerar som vanligt)

DIplom-domare:
Aleksandar Krulj, Halmstad Muaythai (Mentor för diplomthaiboxning)
Fredrik Johnson, förbundsordförande
Anders Åkesson, Frontier Muaythai
Billy Bengtsson, Varbergs thaiboxningsklubb
Mario Cartegena, Varbergs thaiboxningsklubb
Kristoffer Kennäng, Varbergs thaiboxningsklubb
Cristian Persson, Varbergs thaiboxningsklubb
Per Bånghäll, Varbergs thaiboxningsklubb
Mats Hörding, Slagskeppet
Teemu Lehtinen, Slagskeppet
Reine Gustafsson, Helsingborg
Daniel Herring, Borås
André Thern, Realfighter
Joakim Nilsson, Realfighter