Styrelseledamöterna Pelle Bånghäll och Tommy Hansen besökte i samband med Styrelsemötet som hölls i Stockholm i slutet av förra veckan Fryshuset och projektet Frysbox.

Frysbox leds av Pernilla Johansson som nyligen utsågs till årets ledare på den Svenska Kampsportsgalan och hennes medarbetare bland andr Tränaren Jörgen Kruth och Dialogledaren Karolina Ismaeli.

Frysbox är ett projekt för ungdomar vars liv ofta saknar inriktning och många av dom lever under väldigt svåra livsförhållanden.

På Frysbox som bedriver träningen i Tip Muaythais lokaler på Södermalm i Stockholm blandas träning med sociala, självstärkande övningar och föreläsningar som avslutas med att ungdomarna får reflektera och samtala om föreläsningsämnet.

Pernilla berättar passionerat om att hur ungdomar som har hamnat snett oftast saknar mål, vägledning och en inriktning i livet, träningen ger dom ett mål men dom får även lära sig disciplin, ödmjukhet och att visa respekt för andra vilket är tre egenskaper som är djupt rotade inom Thaiboxningsvärlden.

Träningen ger utlopp för otroligt mycket känslor och man får ofta se hur ungdomar som verkar nere när de kommer till träningen går därifrån med ett endorfinfyllt leende på läpparna, bara där gör man skillnad menar Tommy Hansen som även han jobbar med ungdomar till vardags.  

Projektet sträcker sig dock mycket längre än så säger Pernilla glatt. I enskilda samtal där eleverna kan prata ut med Karolina Ismaeli som är utbildad gruppledare, ges dom ofta även en vägledning och verktyg för att kunna hantera de olika uppstående livssituationerna på ett positivt och kreativt vis. Skolan är alltid en förstahandsprioritering för ledarna på Frysbox avslutar Karolina.

Allt eftersom mål, vägledning, självförtroende och glädje sakta infinner sig i ungdomarnas liv så hittar dom ofta själva en inriktning som passar just dom. Några bestämmer sig för att gå vidare på livets väg och dess utmaningar hand i hand med sin nyfunna livsglädje, andra vill bli Thaiboxningsproffs och en del bestämmer sig för att ge tillbaka vad som så frikostigt har getts till dom via Frysbox en av dom är tränaren och ungdomsledaren Isa Tidblad som nu även ska representera Sverige på Vm i Malaysia.

Frysbox sprids nu över Sverige och i Oskarshamn har det öppnats en ny avdelning och förhandlingar för att kunna öppna ännu fler avdelningar pågår runt omkring i vårt avlånga land.

Pelle Bånghäll menar att det är otroligt spännande att man öppnar upp Thaiboxningen för alla och ser gärna att fler klubbar följer initiativet. 

Smtfs utsända representanter är otroligt nöjda med vad dom får se och höra under det drygt två timmar långa mötet.

/ Tommy Hansen