Tävlingskalender

Håll koll på förbundsevenemang & klubbtävlingar

Skapa evenemang

Här kan du lägga till din klubbs tävling.

Tävlingskalender

Håll koll på evenemang & klubbtävlingar här.

Intervju med Patricia Axling efter VM-guldet!

Den tredje världsmästaren som SMTF pratat med är Patricia Axling. Idag är hon en av veteranerna i landslagssammanhang och hon debuterade på VM på hemmaplan året 2016. Då skrällde hon till och slog bland annat ut världsstjärnan Sawsing Sor-Sopit och vann sitt första VM-guld. Åren därefter har många nationella och internationella medaljer skördats och på meritlistan återfinns bland annat 6 SM-guld, 3 EM-guld, 3 VM-guld och en proffstitel i WMC Super Four Tournament.

 

3 styrkor som fighter: Uthållig, stark, orädd


Dubbla karriärer
När VM i Abu Dhabi hölls så hade Patricia i förtid läst in de sista veckorna på vårterminen och tenterat av de sista delkurserna. Hon är en person med många bollar i luften och vid sidan av elitidrotten läser hon till tvåämneslärare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Nu har hon lagt fyra års studier bakom sig och har knappt 1,5 år kvar i skolbänken före hon erlägger sin examen. Hon berättar att 2022 varit en särdeles besvärlig termin då hon vid sidan av de teoretiska ämnena haft många praktiska moment. Även om det är roligt så är det kombinerat med två pass om dagen lite mer intensivt än hon egentligen önskar. Inom vinteraktiviteterna skridskor, långfärdsskridskor och skidor har hon åtminstone 70 träningstimmar bakom sig och då är inte timmarna inräknade som hon lagt ned på expressiv dans och målspel.

 

På skidor i Björkliden, Norrland

Föreningsidrotten – det finaste vi har
Kampsporten hittade Patricia för 20 år sen och det var vid Ystad Karateklubb som resan började. Hon tyckte mycket om träningarna med dess struktur såsom disciplin och respekt, att man graderar till olika bälten men även den familjära stämningen som hon fann på klubben. Föreningsidrotten är bland det finaste vi har i Sverige, berättar Patricia, och fyller sedan på med att det är en ynnest att ha varit delaktig inom flera idrotter och föreningar men ändå stött på samma sorts glädje och engagemang.

”Föreningslivet har berikat mitt liv. Här har jag träffat vänner för livet, samtalat med människor jag aldrig annars skulle mött, knutit kontakter inom och utanför Sveriges gränser, rest världen över, pressat mig fysiskt, utvecklats på ett personligt plan, skrattat, gråtit, känt ilska, frustration, stolthet, glädje och fröjd. Jag är glad över att ha varit en del av föreningslivet i så många år och gläds med alla de som hittat hit och sörjer med de som inte gjort det.”

Åren under pandemin
Efter SM 2020 bröt pandemin ut ordentligt och de drygt efterföljande två åren blev en speciell tid att leva i. Som fighter begränsades Patricias möjlighet till att tävla på samma sätt som tidigare och fastän hon ser tillbaka på pandemin som påfrestande så har det kommit goda saker ur den. Bland annat tog hennes tränare vid Odenplan Fightgym i Stockholm ett omtag kring hennes individuella träningsprogram men även ett helhetsomtag för tävlingsgruppen. Under hösten 2021 och våren 2022 har Patricia vistats på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, Bosön, där hon ofta testas för att kartlägga styrkor och utvecklingsområden. Det tillsammans med den tekniska utvecklingen som Patricia beskriver att hon har gjort, har resulterat i ett mycket lyckosamt tävlingsår. Efter årets EM-guld var det naturligt att sikta på VM-guld, men hon berättar att det snarare var matchernas innehåll än valören på medaljen som hon var mest förväntansfull inför. Att ha tränat hårt under en lång tid och successivt vid varje tävling känna att saker går i rätt riktning, gjorde att Patricia kände sig lite pirrig inför VM. Skulle hon få ut allting när det väl gällde?

Landslags- och klubbkompis Rasmus Eriksson och Patricia på Bosön

VM 2022
Totalt blev det tre matcher i Abu Dhabi där motståndet kom från Thailand, Turkiet och Bahrain. De två första matcherna avslutades i förtid och finalen vann hon på poäng och Patricia berättar själv att hon lyckades få till många tekniska och fysiska detaljer som hon hade skrivit på önskelistan inför mästerskapet. Vid sidan av matcherna beskriver hon ett välarrangerat VM som gjorde det roligt att ställa upp i. Det svenska landslaget består av härliga personer som kommer bra överens vilket gör att det är extra trivsamt och roligt att vara iväg och tävla. Det är lättsamt att hänga med varandra och vi stöttar varandra fullt ut. Det är en viktig balansgång – att kunna njuta och kunna prestera.

Patricia, Emma, Angela och Moa på avslutningsmiddag i Abu Dhabi

Efter finalerna firade landslaget med en gemensam middag för att få ett avslut på mästerskapet. Patricia säger att det var roligt att dela den kvällen tillsammans med alla och framförallt att det blev så många medaljer för svenska laget. Efterföljande dag åkte hon och hennes klubbkamrater och tränare till Dubai för att njuta av en dags semester med god mat och sightseeing före hemresa till Sverige, vilket också är något som hon uppskattade. Tillbaka i Stockholm igen möttes hon av flertalet blombud och en handgjord boxningshandske designad av Lisa Hammar Posse från hennes sponsor Fightfabriken. Efter många samtal med familj och vänner, var det första hon gjorde när hon till slut blev ensam, var att beställa pizza från sitt favoritställe och såg fjärde säsongen på Stranger Things. Ibland är det enkla det bästa.

Dubai

 

Till alla som undrar, hur gör man för att bli bäst i världen?
Det är flera färger som behövs på paletten för att bli bäst i världen, men den första och den sista färgen på skalan handlar om dig själv. Naturligtvis är kompetenta tränare och ambitiösa träningskamrater en stor del i det men i slutet av dagen handlar det om din egen insats och den tid du lägger ner. Om elitidrott vore enkelt skulle alla göra det men elitidrott är snarare tvärtom, för tittar du på proportionerna mellan nedlagt arbete och tävlingstid så kan det till och med framstå som lite otacksamt. Därför behöver du vara medveten om din egen drivkraft. Utan ett starkt varför tappar du styrfart.

Vad utmärker en bra fighter enligt dig?
En bra fighter har hjärtat på rätt ställe, låter sig inte påverkas av det oförutsägbara och är adaptiv under matchen gång.

3 egenskaper som person: Lojal, ordningsam och glad

 

Fler inlägg

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse 2024

Valberedningen lämnar härmed sitt förslag till förbundsstyrelse…

Protokoll från styrelsemöte februari 2024

Nu finns mötesprotokollet från februari månad tillgänglig…

Sweden Junior Open Cup #2, Örebro den 26-28 april 2024

Succén Sweden Junior Open Cup fortsätter! En…

Kommande events

march

No Events

april

06apr12:4920:49SFG Muay thai battleGävle

may

04may12:4820:48Helsingborg MuaythaitävlingHelsingborg

Detta är SMTF

Svenska Muaythaiförbundets styrelse är vald av medlemmarna och arbetar för att organisera och främja sporten och tillgodose sina medlemmars intressen.

SMTF är anslutna till det internationella förbundet IFMA (International Federation of Muaythai Associations) som består av 130 medlemsländer fördelat på samtliga kontinenter. IFMA tilldelades fullt erkännande av IOC (International Olypmic Committee) under 2020 efter att ha varit delvis erkända sedan 2016 (mer information finns här).

Därmed tilldelades muaythai en plats vid The World Games som arrangeras var fjärde år. På grund av covid-19 har TWG flyttats fram från 2021 till 2022 då det arrangeras i Birmingham, USA.

Under 2021 beslutade EOK (Europeiska Olympiska Kommittéen) att muaythai utgör en av sporterna vid European Games 2023.

Läs mer

Nyheter från SMTF

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse 2024

Valberedningen lämnar härmed sitt förslag till förbundsstyrelse för SMTF inför…

Sweden Junior Open Cup #2, Örebro den 26-28 april 2024

Succén Sweden Junior Open Cup fortsätter! En hel helg späckad…

Målsmans intyg inför JSM-2024

Ladda ner denna och fyll i för deltagande i JSM-2024 Medgivande-fran-malsman-galler-alla-juniorer 

Kontakta oss

info@muaythai.se

Adress

Ölandsgatan 42, 3 tr
116 63 Stockholm