Hej Muaythai Sverige!

Vi har fått en tidig julklapp om man får använda sig av det uttrycket. Länsstyrelsen har i sin helhet godkänt vår senaste ansökan angående regeljusteringar. Detta innebär att vi från och med nu kan arrangera IFMA klass med fulla regler samt B-klass med knän mot huvud samt armbågar med godkända skydd. Då detta är helt nytt så kommer vi inledningsvis endast använda oss av skydd som är beprövade på stora mästerskap i Muaythai. Detta innebär att Wesing samt FBT skydd idag är godkända. Vi kommer efterhand godkänna andra märken också men innan de används så ska det ha ett godkännande från styrelsen. Tillståndet som är temporärt i 2 år avser att bli permanent efter prövotiden om vi sköter detta på förväntat sätt.

Vid tävlingar behöver vi därför samla på oss mer statistik gällande skador som uppkommer p.g.a. tekniker som nu har blivit tillåtna. Denna statistik ska redovisas till länsstyrelsen den 1/8 varje år. Vi behöver generellt bli bättre på uppföljning och rapportering. Vi ska rapportera alla domslut samt i viken rond en match avbryts. Detta ska skickas in tillsammans med tävlingsrapport till tävlingsrådets ordförande.

Vi fick även lättnader i A-klass. Från och med nu får vi använda fulla regler när boxaren har gjort minst 25 fullkontaktmatcher fördelade på 10 C-klass och 15-B-klass. IFMA klass kommer också att räknas. Vi kommer även fortsättningsvis kräva att arrangören meddelar förbundet och får godkänt på matchen som ska arrangeras.

Vi har i det nya regelverket för Diplom även inkluderat D-klass, så att alla förstår att D-klass är ett begränsat regelverk definierat som semikontakt.  Den sista och den kanske svåraste delen att få igenom var D-klass för juniorer. Detta innebär att 13-15 åringar kan tävla och vinna men fortfarande utan kraft i teknikerna. Detta blir såklart väldigt svårt att kontrollera om en boxare ligger under. Detta blir coacher samt domarens sak att hålla ordning på. Om tävlingsformen inte fungerar som tänkt utan matcherna behöver brytas ofta, kommer Muaythaiförbundet återkalla tillståndet för Junior D-klass.

I damklass där man använder huvudskydd är det numera tillåtet att ha hijab samt användning av heltäckande dress som inte är komprimerande. Dressen ska vara åtsittande och inte hänga löst.

När 2017 börjar är det nya regler. Styrelsen rekommenderar att man lägger tid på att läsa de nya regelverken som i denna vecka kommer bli upplagda på hemsidan.

SMTF:s regelverk

 

/Styrelsen