landslag

Royal World Cup i Thailand har nu påbörjats och vi har ett stabilt landslag på plats inför detta VM som går av stapeln mellan 13-23e augusti. Sveriges representanter och coacher har droppat in till Bangkok om varannat sedan förra veckan och är nu alla installerade inför tävlingsstart.

Onsdagen innebar en första invägning och läkarkontroll för alla deltagare som var på plats. Hotellkomplexets utrymmen på Ambassador Bangkok fylldes på kvällen av fighters och coacher och det stora antalet folk på plats till trots, verkade hela arrangemanget flyta hyfsat smidigt på de olika stationerna.

Sveriges gäng klarade samtliga moment och innebar ett par dagars vila och förberedelser innan matchstart på fredagen. Under morgondagen skulle matchlottningen ske, följt av den stora invigningsceremonin på National Stadium på kvällen. Den hade utlovats bli en minnesvärd tillställning bland annat då Royal World Cup ska vara det största idrottsevenemangets som skett i Thailand, och den högt aktade kungafamiljen står bakom flera av priserna som delas ut.

Torsdagen inleddes med ett gemensamt lätt träningspass för svenska landslaget i ett eget hyrt gym en bit från hotellet. Därefter skulle matchlottningen påbörjas vid elvatiden, men den drog ut på tiden redan från start då både Frankrike och Turkiets landslag inte anlände förrän en halvtimme efter sista invägningstid. Det fick gå ändå och lottningen påbörjades efter många om och men för att fortgå långt bortom de planerade få timmarna och hålla på ändå in på kvällskulan.

Under tiden gav sig majoriteten av tävlande och coacher iväg mot nationalarenan för att närvara på öppningsceremonin som även den försenades flera timmar. Hur effektivt det var att transportera alla i gemensamma bussar genom Bangkoks rusningstrafik kan ifrågasättas, men tillslut kunde så även invigningen starta. En uppsättning högtidliga tal, nationalsång och uppvisningar med influenser från thailändsk historia ägde rum inför en salig blandning av högtidligheter, fighters och nyfikna åskådare. För Sveriges del tilldelades Therese Gunnarsson äran att vara den som fick läsa upp en såkallad Athlete’s Oath från talarpodiet, ett öppningstal som representerade alla tävlande I turneringen.

swedesign

På kvällen väntade alla fortfarande på ett definitivt matchschema, och runt midnatt thailändsk tid kom så fredagens program med sina matcher:

För Sveriges del tävlar Sofia Olofsson (-54 kg, match 7 mot Vitryssland), Sandra Bengtsson (-60 kg, match 13 mot Österrike), Fredrik Björnander (-67 kg, match 18 mot Australien) och Idriss Chab (-60 kg, B-klass).

Vi håller tummarna för svenska framgångar och återkommer med nyheter fortlöpande. Nu gäller det!

 

Text och foto: Daniel Beronius