Erica Björnestrand har en imponerande meritlista med allt från flertalet SM-guld till flertalet VM- och EM-silver och har nu siktet inställt på den ädlaste valören. Erica tävlar för Öresunds Muay Thai Camp i -63.5 kg.

Erica

Hur länge har du tränat thaiboxning?
I cirka 10 år nu.

Vilken klubb representerar du?
Öresund Muay Thai Camp i Malmö

Varför började du tävla?
Jag har alltid älskat att tävla och utmana mig själv. När jag började thaiboxas var det en självklar väg att gå. På min dåvarande klubb (med min nuvarande tränare) fanns det många bra fighters med många internationella medaljer som inspirerade mig samt att jag hade bra tränare som såg mig.

Vilka år har du representerat landslaget?
2014, 2015, 2017, 2018, (2020 inget mästerskap), 2021

Vad anser du vara det viktigaste för att nå landslagsnivå?
Vi har alla olika förutsättningar för att ta oss fram men utan disciplin och hårt arbete hade inte jag tagit mig dit jag är nu.

Vad kommer du fokusera extra mycket på i träningen för att lyckas internationellt?
Inför tex ett mästerskap är de kanske lite extra viktigt att va stark och uthållig eftersom de ofta blir flera matcher på några dagar så det finns alltid mycket fokus på det. Utöver det kommer jag framförallt fortsätta att fokusera på att utveckla och höja min mentala och tekniska nivå.

Vilken målsättning har du med kommande mästerskap?
Ta guld så klart. Det finns ingen annan anledning att åka.

Ditt bästa och ditt jobbigaste minne från ett mästerskap?
Det finns så många fantastiska minnen så det är svårt att säga vilket som skulle vara det bästa. Jobbigaste minnet är utan tvekan att (förlora) i en final och ta emot något annat än ett guld.

Vilket är ditt mest udda minne från ett mästerskap?
Toaletterna på arenan under EM i Prag 2018 🙂

Hur påverkas du av jetlag vid mästerskap?
Första dagarna kan kroppen kännas lite i obalans om vi rest långt men så fort invägning och lottningen är avklarad så skiftar mitt fokus. Det har inte påverkat mig något större hittills annars.

Vad är det första du gör när du kommer till hotellrummet på ett mästerskap?
Då packar jag min matchväska så att den är helt klar. Sen även min väska inför invägningen.

Har du några ritualer inför match?
Ja, det har jag väl. Jag städar och lägger allting rätt hemma i lägenheten eller på hotellrummet jag bor på. Mediterar och andas.. Sen är jag redo.

Har du någon förebild?
Alla som följer sin passion oavsett rädsla. Både inom sporten och utanför. 

Vilken är den svåraste fightern du mött och varför?
Förberedelser och dagsform spelar ju in för båda fighters och alla matcher ser olika ut men jag har ju förlorat ett par VM-finaler mot ryska Svetlana Vinnikova. Hon är listig och snabb och plockar många poäng på sin kontringsboxning vilket gör henne svår att komma åt.

Vilket tips har du till de som vill satsa på thaiboxning?
Om du verkligen bestämt dig för att satsa våga satsa hela vägen, gå din egen väg och tro på dig själv.

Erica på instagram: ericabstrand