Javad Vahid Rezah från Göteborg är landslagsdebutant efter vunnit sitt första SM-guld på hemmaplan tidigare i år. I den här intervjun får ni en inblick i om vem han är.

Javad

Hur länge har du tränat thaiboxning?
I ungefär 5 år.

Vilken klubb representerar du?
Jag representerar Fighter Centre, Göteborg.

Varför började du tävla?
Det var inget som jag hade planerat direkt. Min tränare tyckte att jag borde testa en match i D-klass eftersom han tyckte att jag utvecklades snabbt. Så jag testade och förstod att detta är vad jag vill göra.

Vilka år har du representerat landslaget?
Första gången blir det för mig.

Vad anser du vara det viktigaste för att nå landslagsnivå?
Disciplin samt stark mentalitet.

Vad kommer du fokusera extra mycket på i träningen?
Det jag alltid gjort: mental och kondition. Tekniken finns i ryggmärgen.

Wheelkick

Vilken målsättning har du med kommande mästerskap?
Att göra mitt bästa vad som än händer. Du styr inte din motståndare, bara vad du själv kan göra. Det är det enda du har kontroll över, dig själv.

Ditt bästa och ditt jobbigaste minne från ett mästerskap?
Mitt bästa minne är väl hittills att vinna SM-guld 2021. Mitt sämsta minne är också årets SM, direkt efter semifinalen. Mitt knä var helt förstört och jag hade finalen kvar på lördagen vilket innebar att jag hade en dag på mig att återhämta mig. Fick lägga is på knät hela kvällen samtidigt som jag inte fick äta och dricka något för att hålla vikten. Klockan 03.00 somnade jag av smärta för att vakna några timmar senare för att fortsätta linda och kyla benet för att kunna gå finalen.

Vilket är ditt knäppaste minne från ett mästerskap?
Jag kommer inte på tyvärr haha, eller så kan jag bara inte säga kanske… 😀

Hur påverkas du av jetlag?
Jag påverkas inte av det, inte vad jag har märkt.

Vad är det första du gör när du kommer till hotellrummet på ett mästerskap? 
Letar efter kaffe eller Nocco.

Har du några ritualer inför match?
Nope, det låter som något någon skulle göra för att de är rädda eller osäkra. Varför ska du ha en ritual när du vet att du har gjort allt du kan inför mästerskapet? Ska ditt ’lyckohalsband” rädda dig? Sorry… but not sorry. I’m an honest man.

Har du någon förebild?
Jag har ingen förebild. Men stilar och fighters jag är imponerad och tycker om är: Stylebender’s finter, Sean O’Malleys utanför boxen-tänkande, Ledsilas blick och Connors timing.

Vilken är den svåraste fightern du mött och varför?
Är fortfarande på amatörnivå så jag känner inte att någon har varit svårare än någon annan. Men en motståndare som jag mötte i Stockholm vägde in 4 kg över tävlingsvikt och blev godkänd. Han vägde 9 kg över vikten vid matchstart. Men karma var vid min sida den dagen och jag vann matchen på med TKO i tredje ronden.

Högerspark

Vilket tips har du till de som vill satsa på thaiboxning?
Fighting är inget du ska göra för andra eller för att du eller folk runt dig tycker det är tufft. Du ska fightas om du verkligen känner att du gör det för dig själv och att DU tycker att det är roligt. Då har jag tips till dig: Det är att jobba på det mentala och ärligheten mot dig själv. Har du en skottsäker mentalitet så kommer du komma så långt du vill i den här sporten. För i slutändan, hur jäkla grymt fysad du än är, går du in i ringen utan att ha kontroll över dina känslor så spelar ingenting roll.

Javad på instagram: javadvahidrezah