Välkomna till sommarens första intervju av flera som kommer publiceras veckovis under juli och augusti månad. Det här är en möjlighet för alla läsare att få en inblick i det svenska landslaget och namnen som tillsammans utgör detta. Tack till Er följare som hört av sig och givit förslag på frågor. Ni får gärna dela det här och kommande inlägg här på Facebook och på instagram för så stor spridning som möjligt. Trevlig läsning!

I det här inlägget kan ni läsa om vår nybakade SM-guldmedaljör i -54 kg, Moa Carlsson!’

Porträtt Moa Carlsson

 
Hur länge har du tränat thaiboxning?
Jag började träna thaiboxning när jag var 12 år ungefär. Det var min pappa och brorsa som höll på med det som en ”far och son-grej”, sen ville jag också testa och fastnade för det!
 
Vilken klubb representerar du?
Jag representerar Halmstad Muay Thai.
Varför började du tävla?
Jag vet inte riktigt egentligen varför jag började tävla, men den främsta anledningen var för att jag ville komma någonstans inom thaiboxningen och bli bra på det. Sen tyckte jag och tycker att det är jättekul i sig att hålla på med thaiboxning.
 
Vilka år har du representerat landslaget?
Jag tog SM-guld som junior 2019 och fick representera juniorlandslaget 2019. Året 2020 tog jag också JSM-guld men då blev det inget landslag eller internationella tävlingar med tanke på Corona.
 
Vad anser du vara det viktigaste för att nå landslagsnivå?
Det här tycker jag är lite svårt att svara på men jag skulle nog säga att ”tänka rätt”. Och att hela tiden jobba med sig själv är den viktigaste delen för att lyckas med det man vill åstadkomma. Det är det jag behövt och behöver göra hela tiden! Sen är det också viktigt att man jobbar på detaljer och att man lär sig tänka under fighterna.
 
Vad kommer du fokusera extra mycket på i träningen för att lyckas internationellt?
Jag kommer fokusera mycket på att bli ännu bättre på alla de svagheter jag har inom thaiboxningen. Sen kommer jag lägga mycket fokus på styrka och fys.
 
Vilken målsättning har du med kommande mästerskap?
Min målsättning i kommande mästerskap är att ta guld och att verkligen göra mitt bästa.

Vilket är ditt bästa och ditt jobbigaste minne från ett mästerskap?
Mitt jobbigaste minne från ett mästerskap var när jag åkte ut mot en ryska i min första match under JVM 2019. En match jag verkligen inte var nöjd med. Jag hade lagt ner så mycket tid och träning för att bli bättre men jag kunde tyvärr inte få visa det i ringen när det väl gällde.

Det bästa minnet från ett mästerskap var när jag vann senior-SM nu i maj. Det var inte bara finaldagen som var ”den bästa dagen” utan även de andra dagarna då jag överraskade mig med mina prestationer. Med tanke på att jag jobbat mycket på mig själv psykiskt gav SM-dagarna ett slags kvitto till mig själv på allt slit.

SM-guld i -54 kg 2021 Foto: Christoffer Onnerby

Hur påverkas du av jetlag vid mästerskap?
Eftersom jag inte har varit iväg jättemycket och tävlat internationellt så har jag aldrig haft någon jetlag.

Vad är det första du gör när du kommer till hotellrummet på ett mästerskap?
Jag brukar inte göra något speciellt mer än att jag tar en dusch och äter något gott 🙂
 
Har du några ritualer inför match?
Innan match brukar jag alltid gå in i mig själv och där och då fokusera på det jag är bra på. Mobilen lägger jag alltid åt sidan. Oftast vilar jag fram tills match eller går en liten promenad och sen mediterar jag före match och lyssnar på några bra poddavsnitt från Johannes Hansen.
 

Moa sekonderas av Rene Bon Costa och Kim Dahlgren Foto: Christoffer Onnerby

Har du någon förebild?
Sofia Olofsson (har vunnit i stort sett allt man kan vinna och har haft landslagsplatsen i -54 kg i många år men meddelade under 2021 att hon lagt handskarna på hyllan) är den kvinnliga thaiboxaren jag inspireras av och som jag någon dag vill bli lika duktig som! Jag beundrar henne och har varit ett fan av henne sen jag började med thaiboxning! Min förebild och en person som jag ser upp till väldigt mycket är min tränare Rene. Han ser och hör alla och är även den jag rensar mina tankar med. Utan honom hade jag inte varit där jag är idag både när det gäller mig själv men också thaiboxningsmässigt.

Vilken är den svåraste fightern du mött och varför?
Den svåraste fightern jag mött är Vilda Ekhorn från One chai Muaythai. Det var en väldigt jämn match och den jobbigaste matchen jag kört (skratt). Jag tror att hon och jag är ganska lika fightingmässigt vilket gjorde det extra tufft att möta just henne!
 
Vilket tips har du till de som vill satsa på thaiboxning?
Ett tips till dig som vill satsa på thaiboxning är att lägga fokus på den mentala biten. Och att man både sätter kortsiktiga och långsiktiga mål. Utan de kortsiktiga blir det svårt att nå de långsiktiga. Och lite som jag nämnde i en annan fråga, att lägga fokus på detaljer och att träna på att tänka under exempelvis sparring.

Moa och coach Rene Bon Costa

Foto: Christoffer Onnerby

Följ Moa på instagram: moacarlsonn
Foto: Christoffer Onnerby