Tävlingskalender

Håll koll på förbundsevenemang & klubbtävlingar

Skapa evenemang

Här kan du lägga till din klubbs tävling.

Tävlingskalender

Håll koll på evenemang & klubbtävlingar här.

Sommarläsning: Patricia Axling

Sista intervjun med en fighter från landslaget den här sommaren är Patricia Axling som tävlar i viktklassen -57 kg. Hon har vunnit SM-guld sex år i rad och skördat flera internationella framgångar med bland annat dubbla VM- och EM-guld på sin meritlista. 

Bea Malecki och Patricia tilldelas pris på Kampsportsgalan 2017

Hur länge har du tränat thaiboxning?
Jag har tränat thaiboxning sedan 2014.

Vilken klubb representerar du?
Odenplan Fightgym IF.

Varför började du tävla?
Sedan jag var liten har jag haft en dröm om att vara bäst på någonting. När jag började med thaiboxning hade jag inga tävlingsambitioner men tävlingsdjävulen väcktes skyndsamt till liv inom mig. Jag har varit förhållandevis duktig på både karate och boxning men aldrig bäst. På OPFG möttes jag av likasinnade klubbkamrater och tränare som trodde på mig. Efter knappt fyra månader med träning så gick jag min första match och successivt förstod jag att min barndomsdröm kunde bli verklig. 

Foto: Benjamin Bayard

Vilka år har du representerat landslaget?
2016, 2017, 2018, 2019, 2020 och 2021.

Vad anser du vara det viktigaste för att nå landslagsnivå?
På ett personligt plan så kräver det disciplin och uthållighet. På lagnivå så kräver det att du omger dig med rätt personer. T.ex. att du har tränare som ser dina förutsättningar såsom styrkor och svagheter och samtidigt har kompetensen att förvalta dessa. Sedan är det viktigt att du faktiskt lyssnar på din tränare och har tillit till att hen ser saker som du inte gör.  

Vad kommer du fokusera extra mycket på i träningen för att lyckas internationellt?
Det kommer jag förhoppningsvis kunna visa upp i december.

Vilken målsättning har du med kommande mästerskap?
Målsättningen är tudelad. VM-guld och att kvala till World Games. 

Foto: Hallandsposten

Ditt bästa och jobbigaste minne från ett mästerskap?
Den här frågan är komplex för mig. Mitt bästa minne är när jag vann mitt första mästerskapsguld 2016. Jag vann på KO i fjärde ronden och för första gången i mitt liv kunde jag säga att jag var bäst på någonting. Mitt jobbigaste minne är den psykiska press jag upplevde när jag åkte till VM 2017 för att försvara mitt VM-guld från föregående år.

Vilket är ditt mest udda minne från ett mästerskap?
Det händer udda saker på varje mästerskap, det är en sak som är säker, haha! Men en annorlunda situation var väl förvisso när jag snöpligt åkte ur VM 2019 och Kasra Ashhami tre dagar senare frågade om jag kunde hoppa in i en turnering på Kings Cup och tävla om en WMC-titel. Det blev två matcher den kvällen med knappt femton minuters vila emellan och dessutom hade jag salmonella och var skitdålig så det var en spektakulär upplevelse av flera anledningar. Men jag vann bältet. 

WMC-titel vid Kings Cup i Bangkok. Coacher: Hans Edström och Joakim Karlsson (dåvarande förbundskapten).

Hur påverkas du av jetlag vid mästerskap?
Vanligtvis är det ingen större fara. Brukar kännas bra efter något träningspass på plats.

Vad är det första du gör när du kommer till hotellrummet på ett mästerskap?
Jag väger mig, tittar om jag har badkar och packar upp. Sedan packar jag tävlingsväskan och en separat väska till invägningarna. Jag blir lugn av att det är ordning och reda på hotellrummet. 

Har du några ritualer inför match?
Äter alltid en dubbelnougat på arenan före jag tävlar. Försökte få Marabou att sponsra mig men de nappade tyvärr inte 🙂

Har du någon förebild?
Jag har många förebilder i mitt liv men två av dem är min klubbkamrat Sofia Olofsson och min huvudtränare Hans Edström. Den förstnämnda för hennes beundransvärda slit i det tysta, hennes aldrig sviktande disciplin och järnvilja. Den sistnämnda för att han visar vägen för vad vilja, uthållighet och acceptans står för men även för hans analytiska förmåga. 

EM-guld i Paris tillsammans med sina tränare Taeng-Am Prajerd och Hans Edström

Vilken är den svåraste fightern du mött och varför?
Martine Michieletto från Italien. Hon är beräknane men samtidigt explosiv och genererar mycket tryck i sina tekniker.

Vilket tips har du till de som vill satsa på thaiboxning?
Fundera på varför du vill satsa och vilka dina bakomliggande drivkrafter egentligen är. Jobba med mål- och delmål. 

Patricia på instagram: paxling

Fler inlägg

SMTF - månadsrapport mars 2024

Nu finns SMTF:s rapport för mars tillgänglig.…

SMTF - månadsrapport februari 2024

Nu finns SMTF:s rapport för februari tillgänglig.…

SMTF guldstipendium 2023

Sedan 2016 delar SMTF ut guldstipendium för…

Kommande events

Date

Color

April

No Events

May

04may12:4820:48Helsingborg MuaythaitävlingHelsingborg

June

No Events

Detta är SMTF

Svenska Muaythaiförbundets styrelse är vald av medlemmarna och arbetar för att organisera och främja sporten och tillgodose sina medlemmars intressen.

SMTF är anslutna till det internationella förbundet IFMA (International Federation of Muaythai Associations) som består av 130 medlemsländer fördelat på samtliga kontinenter. IFMA tilldelades fullt erkännande av IOC (International Olypmic Committee) under 2020 efter att ha varit delvis erkända sedan 2016 (mer information finns här).

Därmed tilldelades muaythai en plats vid The World Games som arrangeras var fjärde år. På grund av covid-19 har TWG flyttats fram från 2021 till 2022 då det arrangeras i Birmingham, USA.

Under 2021 beslutade EOK (Europeiska Olympiska Kommittéen) att muaythai utgör en av sporterna vid European Games 2023.

Läs mer

Nyheter från SMTF

SMTF - månadsrapport februari 2024

Nu finns SMTF:s rapport för februari tillgänglig. Månadsrapport februari 2024…

SMTF förbundsstämma 2024 - årsmöteshandlingar

Tidpunkt: Lördag 20 april kl 10:00, fullmaktsgranskning sker kl 09:30-09:55.…

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse 2024

Valberedningen lämnar härmed sitt förslag till förbundsstyrelse för SMTF inför…

Kontakta oss

info@muaythai.se

Adress

Ölandsgatan 42, 3 tr
116 63 Stockholm