Tävlingskalender

Håll koll på förbundsevenemang & klubbtävlingar

Skapa evenemang

Här kan du lägga till din klubbs tävling.

Tävlingskalender

Håll koll på evenemang & klubbtävlingar här.

Sveriges främsta domare

Samtidigt som Thaiboxningslandslaget håller på att avsluta helgens träningsläger med ett clinchpass i en av de många träningslokalerna här på Bosön, så håller Sveriges främsta domare på att vidareutbilda sig i ett närliggande konferensrum.

Kursen som hölls utav domarbasen och Smtf:s Vice Ordförande Fredrik Johnsson, är mestadels utformad för att försöka ena domarna i deras poängbedömning men även för att finslipa tekniken på våra ringdomare.

Fredrik börjar med att visa gamla Thaiboxningsmatcher som domarna till att börja med ska poängbedöma för att sedermera diskutera hur de hade tänkt när dom gjort sin bedömning. Denna delen av kursen är otroligt lärorik och i diskussionen som följde enades domarna mer och mer med vägledning av Fredrik i deras syn på vad som är en korrekt poänggivande teknik.

För att en träff ska räknas som en poänggivande teknik så måste den vara ren och kraftfull, det har ingen betydelse om det är ett slag, spark, knä eller en armbåge alla tekniker har precis samma värde.

Det har varit en del livliga diskussioner runt omkring i landet om att det är många matcher som slutar med ett 2-1 resultat och det finns givetvis många olika förklaringar till varför det ofta blir 2-1 i en match.

 Vissa hävdar att domarna är för dåligt utbildade och har därför olika uppfattningar om vad som är en poänggivande teknik. Detta stämmer till viss del och det är just därför en kurs som denna är så otrolig viktig.

Atleterna är ofta väldigt bra matchade vilket i sin tur leder till otroligt jämna matcher, ibland så vinner man bara med en endaste poänggivande teknik, detta härleder ju givetvis till att poängdomarnas uppgift stundtals kan bli väldigt svår.

Domarna sitter ju som vi alla vet vid olika sidor av ringen och ser därför en träff ifrån tre olika håll så en poänggivande teknik kan ses av domare 1 och 2 men inte av domare 3 som sitter i en dödvinkel och kan därför inte dela ut poäng för just den tekniken.

En intressant teori som det ska börja föras statistik på innan man faktiskt kan räkna med den som ett faktum är att, domarna påverkas av coacherna påhejande av sin atleter.

Domare nummer 1 som sitter precis bredvid den röda ringhörnans coacher påstås alltså påverkas av coacherna som oiiar vid varenda träff, man menar att poängdomarna lättare räknar träffen som en poänggivande teknik även fast den egentligen inte va kraftfull nog.

Detsamma gäller då domare nummer 3 som sitter bredvid blå ringhörna.

Det är inte helt omöjligt att detta kan stämma i alla fall till en viss del och då främst när det kommer till de mer oerfarna domarna som ännu inte har full koll på vad som gäller.  Enligt Fredrik så är det fullt möjligt att detta breder ut sig långt upp i domarhierarkin, det är därför väldigt viktigt att vi blir medvetna om problemet så att vi kan närma oss en lösning.

Vi går även igenom olika situationer som kan uppstå under en match och hur man ska agera då.

Thaiboxningen är en sport som är fylld av regler och det är därför otroligt viktigt att dagens domare ständigt uppdateras och fortsätter att lära sig nya saker samt då och då friskar upp minnet med hjälp av regelverkets olika kapitel.

Vad som helst kan hända i en ring och det är otroligt viktigt att det finns en domare som kan hantera situationen på ett säkert och lugnt men bestämt sätt.

”Den domaren som är fylld av kunskap är den domaren som möts av respekt” avslutar Fredrik.

 

Den Svenska Thaiboxningen fortsätter att växa i en explosionsartad kraft och vi är den sporten som inom Budo och Kampsportsförbundet växer snabbast och har i särklass flest medlemmar, tätt följda av MMA.   

Det är därför viktigt att Smtf som helhet växer med medlemsantalet och att ledare, domare och alla tävlings organisatörer fortsätter att utbilda sig. Vem vet, just nu står vi och knackar på de Olympiskaspelens port och rätt som det är så får vi kanske ett medlemskap i den mäktigaste idrottsorganisationen i världen.

Då vill vi ha kunskapen och ödmjukheten som krävs för att mötas med den respekt vår sport så väl förtjänar.

 

/ Tommy Hansen

Fler inlägg

SMTF - månadsrapport mars 2024

Nu finns SMTF:s rapport för mars tillgänglig.…

SMTF - månadsrapport februari 2024

Nu finns SMTF:s rapport för februari tillgänglig.…

SMTF guldstipendium 2023

Sedan 2016 delar SMTF ut guldstipendium för…

Kommande events

Date

Color

April

No Events

May

04may12:4820:48Helsingborg MuaythaitävlingHelsingborg

June

No Events

Detta är SMTF

Svenska Muaythaiförbundets styrelse är vald av medlemmarna och arbetar för att organisera och främja sporten och tillgodose sina medlemmars intressen.

SMTF är anslutna till det internationella förbundet IFMA (International Federation of Muaythai Associations) som består av 130 medlemsländer fördelat på samtliga kontinenter. IFMA tilldelades fullt erkännande av IOC (International Olypmic Committee) under 2020 efter att ha varit delvis erkända sedan 2016 (mer information finns här).

Därmed tilldelades muaythai en plats vid The World Games som arrangeras var fjärde år. På grund av covid-19 har TWG flyttats fram från 2021 till 2022 då det arrangeras i Birmingham, USA.

Under 2021 beslutade EOK (Europeiska Olympiska Kommittéen) att muaythai utgör en av sporterna vid European Games 2023.

Läs mer

Nyheter från SMTF

SMTF - månadsrapport februari 2024

Nu finns SMTF:s rapport för februari tillgänglig. Månadsrapport februari 2024…

SMTF förbundsstämma 2024 - årsmöteshandlingar

Tidpunkt: Lördag 20 april kl 10:00, fullmaktsgranskning sker kl 09:30-09:55.…

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse 2024

Valberedningen lämnar härmed sitt förslag till förbundsstyrelse för SMTF inför…

Kontakta oss

info@muaythai.se

Adress

Ölandsgatan 42, 3 tr
116 63 Stockholm